Home

Tento web vznikl čistě jako informační a slouží mě a mým přátelům a chovatelům.Většina článků pochází z dostupné literatury a nebo z informačních serverů (wikipedie atd.)

Pokud jsem zveřejnil něčí autorizovaný článek tak se dopředu omlouvám a po kontaktu okamžitě článek nebo fotografii smažu.Zde můžete nově vložit fotku vašich ptáků breticek

O papoušku zpěvavém

parrot_mutation10Výskyt
Jižní a Východní Austrálie.

Velikost
Přibližně 26 až 28 centimetrů

Rozlišování pohlaví
Samečkové mají daleko výraznější zbarvení. U samiček kromě toho většinou chybí červená barva na kostřci nebo má velice slabý odstín.
Povaha
Tyto ptáky je nejlepší chovat v páru. Chov těchto ptáků ve skupince je většinou neúspěšný vzhledem k jejich agresivitě.
Chovatelské zařízení
Papoušek zpěvavý rád létá, a proto také nepatří do omezeného prostoru bytu. Doporučuje se zhotovit mu voliéru o minimální délce tří metrů (šířka není tak podstatná). I přesto však papouška zpěvavého můžeme dočasně umístit do prostorné klece.
Klimatické podmínky
Mají-li ptáci k dispozici izolovaný vnitřní úkryt a venkovní výlet na chráněném místě, nemusíme ptákům jejich obydlí za zimních měsíců vytápět.
Potrava

Těmto ptákům dáváme směs semen pro střední papoušky, kterou eventuálně doplňujeme menším množstvím zeleného krmení a senegalským prosem v klasech. V hnízdním období si tito papoušci rádi pochutnají také na troše vaječné směsi. Vždy musí mít k dispozici dostatek gritu a písku na trávení, aby se mohli podle potřeby zásobit.
Denní činnost
Tito populární papoušci mají obvykle klidnou povahu a projevují se melodickým hlasem. Často je spatříme na dně voliéry, kde si částečně hledají potravu.
Hnízdění!
Tito ptáci patří k nejproduktivnějším papouškům často vyvedou více než jednu snůšku za sezónu. Jejich odchov je celkem nenáročný. Vhodné hnízdo má průměr nejméně 20 centimetrů při výšce 35 cm. Pár si nesplétá hnízdo. Na dno můžeme položit vrstvu vlhkých pilin.
Samička snáší 4 až 6 bílých vajec, na kterých sama sedí po dobu 18 až 20 dnů. Mláďata vylétají po 4 týdnech z budky, a dokud se o sebe nebudou umět zcela postarat, musí je vodit a přikrmovat rodiče. Jakmile mláďata dospějí, sameček je zpravidla už nestrpí ve své blízkosti. Je proto ďůležité je včas odchytit.
Mutace
Kromě pastelové a žluté mutace jsou známé také opalinové,rubino,orange, mutace modrá, skořicová, lutino a straka kombinace zmiňovaných. Tyto barvy se také mohou vyskytovat v pastelových odstínech.
Zajímavosti
Papoušek zpěvavý je známý svými pečovatelskými schopnostmi. Bez problémů vychová kromě svých potomků také mláďata jiných, podobných australských papoušků.

Samec:
Má čelo a tváře duhově modrozelené; témě, záhlaví, krk a prsa jasně smaragdově zelené; břicho žluté, okolí řitního otvoru, spodní krovky ocasní bílé se zelenými skvrnami, plášť, záda a křídla tmavě modravě zelená, kostřec cihlově červený; vrchní krovky ocasní zelené, střední a velké krovky křídelní (ramenní skvrny) žluté, spodní krovky, ohbí křídla, letky loketní a vnější letky ruční modré. Střední ocasní péra zelená se slabým nádechem modrého zbarvení, krajní péra modravě zelená, zdobena bíle; spodní příčný, křídelní pásek vždy chybí. Zobák černý, duhovka hnědá, ozobí šedohnědé, nohy šedé.


Samice:
Má témě, záhlaví, plášť, záda a křídla jasně olivově zelená, krk a prsa tmavě žlutoolivová, péra ukončena tmavě hnědým zbarvením. Břicho, okolí řitního otvoru a spodní ocasní krovky bílé, střední krovky křídelní na vnější straně bledě modré; kostřec a vrchní krovky ocasní zelené. Příčný spodní křídelní pásek výrazný, zobák šedý.

Mláďata:
Jsou podobná dospělým, jenom opeření mají matnější. Mladé samečky poznáme v hnízdě podle červeného zbarvení spodních zád a podle nápadně zelených hlav.

parrot_mutation282Chov v zajetí:
Papoušci zpěvaví jsou značně odolní a otužilí, snesou i větší mrazy, aniž jim to nějak uškodí. Můžeme je přezimovat celoročně ve voliéře, je však nutné, aby si zvykli a aby nocovali v uzavřeném prostoru. Zůstávají-li na noc v proletové části, je nebezpečí, že budou rušeni kočkami a dojde i ke ztrátám. Někteří chovatelé je doporučují přezimovat v nevytopené místnosti ve voliérách nebo i v klecích o minimálním prostoru 1 m3.
Ve voliérách, jako většina ostatních australských papoušků, vyžadují tito ptáci zvýšenou péči o její dno, které často čistíme a dezinfikujeme, protože papoušci zpěvaví se velmi rádi zdržují na zemi, kde sbírají potravu. Postačí jim voliéra o velikosti 2 x 1 x 2 (výška) m, ale pokud jsou ve větší voliéře alespoň o délce 3 metrů, odchov je pak zdravější a robustnější.
Pokud ptáky nechováme přes zimní období ve venkovním prostoru, vypouštíme je do voliér brzy z jara (koncem března nebo začátkem dubna) podle počasí. Budky zavěšujeme, jakmile se oteplí. Ptáci je ihned obsadí a začnou hnízdit. Na výběr hnízdních budek nejsou nikterak nároční, zahnízdí v přírodních kmenech i v budkách vysokých 35 až 40 cm s menším vletovým otvorem (průměr 6 cm). Ve dně vydlabeme důlek, aby se vajíčka v hnízdě nerozkutálela a nasypeme do ní piliny, rašelinu nebo směs této výstelky. Budku, ve které ptáci jednou zahnízdily, jim předkládáme stále.
Koupou se často, dokonce i za mrazu, jakmile vysvitne slunce. Musí mít neustále dostatek čerstvé vody v mělké kameninové misce.
Snůška činí u mladých ptáků 3 – 4, u starších 5 – 7 vajíček. Vajíčka jsou snášená v intervalech 28 hodin. Ke konci snůšky se interval prodlužuje. Inkubační doba je 19 – 20 dnů. Samička sedí na vajíčkách velmi pevně a zahřívá je až do vylíhnutí posledního mláděte. Zpočátku je krmí sama a potravu přijímá od samce; později asi po 12 dnech je krmí i samec. Samička zůstává v hnízdě i v noci po celé období hnízdění, dokud poslední mládě neopustí budku. Mláďata opouštějí hnízdo po 29 – 37 dnech (průměrně za 30 dní). Záleží na počasí a krmení. Vylétlá mláďata samec přikrmuje ještě asi 10 až 14 dní, pak se začínají živit samostatně. Avšak ještě i v tomto období někdy mladí žadoní o potravu. Obvykle jsou však rodiči pronásledováni a opatrnost ze strany chovatele je v té době nutná. Lépe je přemístit mláďata do samostatné klece nebo voliéry. Staří jsou zvláště agresivní, chtějí-li znovu zahnízdit. Hnízdí zpravidla dvakrát za sebou.
Papoušek zpěvavý je pohlavně dospělý v 8 až 10 měsících a hnízdí v následující sezóně. Pro svou nenáročnost, odolnost a snadné hnízdění jsou ideálním druhem pro začínající chovatele.

Krmení:
Krmení papoušků zpěvavých je obdobné jako u jiných druhů. Berou hlavně slunečnici, proso a loupaný oves. Přidáváme jim v menším množství také lesknici, semenec a mohár. V zimě podáváme tato krmiva změklá a naklíčená.
Pochoutkou jsou pro ně nedozrálé klasy ovsa a pšenice, nedozrálá kukuřice a slunečnice v mléčné zralosti, strouhaná mrkev s houskou se má podávat po celý rok.
Zelené krmivo je také důležitou složkou stravy. Např. ptačinec žabinec, salát, smetanka lékařská atd. Ovoce mnoho nepotřebují, přesto by jablko měli mít stále k dispozici.
V době krmení mláďat podáváme vaječný žír, bílé pečivo namočené v mléce nebo ve vodě, dětské piškoty a jiné krmivo.

PODPORA

Gen.kalkulačka

TOPlist